کاکائو یکی از خوش مزه ترین و پرطرفدارترین مواد غذایی در جهان است. این ماده، تشکیل دهنده ی بسیاری از خوراکی ها نظیر بیسکوییت ها، کیک ها و شکلات هاست. بیشتر ما هنگام خرید محصولات خوراکی، طعم کاکائویی آن را ترجیح میدهیم! که این نشان دهنده ی محبوبیت این طعم بی نظیر است!
خوب است که اطلاعات بیشتری درمورد این محصول شگفت انگیز بدانیم.
کاکائو چیست؟
کاکائو که در زبان فارسی به آن خرمک گویند، میوه ایست از درخت تیره ی پنیرکیان. هر میوه دارای 25 تا 45 دانه کاکائو است که پس از خشک شدن به پودر کاکائو تبدیل میشود.
جالب است بدانید برای تولید هر نیم کیلو شکلات به 400دانه کاکائو نیاز است!
داستان کشف کاکائو چیست؟
تاریخ یافت شکلات به 5000سال پیش باز میگردد. مردم بومی منطقههایی در اکوادور امروزی این محصول را از جنگل های آمازون بدست میآوردند. سرخ پوستان این گیاه را خوراک خدایان مینامیدند. اسپانیاییها کاکائو را در سده ۱۶ از مکزیک به اروپا بردند و حدود ۱۰۰ سال چگونگی تهیه آن را پنهان کردند تا در سده ۱۷ سایر اروپاییها نیز چگونگی تهیهٔ این نوشیدنی را آموختند. کریستف کلمب و پسرش نخستین اروپایی هایی بودند که با کاکائو آشنا شدند. تا سال های سال کاکائو خوراکی بسیار گران قیمتی بود و فقط اشراف قادر به مصرف مقدار کمی از آن بودند!
خواص کاکائو چیست؟
کاهش فشارخون
کاکائو هم به صورت پودر و هم به صورت شکلات سیاه به کاهش فشارخون کمک میکند. فلاوانول های موجود در کاکائو باعث افزایش سطح نیتریک اسید خون شده و این باعث میشود که رگ های خونی بهتر عمل کنند.
کاهش خطر سکته مغزی و قلبی
کاکائو میتواند خطر بروز سکته قلبی و مغزی را کاهش دهد! همان طور که گفته شد، فلاوانول های موجود در کاکائو باعث عملکرد بهتر شریان های خونی و قلب میشود.
درمان افسردگی
از فواید کاکائو خوردن میتوان به بهبود خلق و خو و کاهش افسردگی اشاره کرد. با خوردن کاکائو، ترشح هورمون سروتونین (هورمونی که حس و حال خوبی را برایمان ایجاد میکند) زیاد میشود و هم چنین کافئین موجود درآن هم باعث افزایش شادیمان میشود.
برای کاهش افسردگی قهوه هم توصیه میشود.
کاکائو و دیابت
همه ی ما با این توصیه برخورد کرده ایم که مصرف زیاد شکلات و کاکائو باعث افزایش قند خون و در نتیجه دیابت میشود ولی باید بدانیم که خود کاکائو این گونه نیست و دارای خاصیت ضد دیابت است! تحقیقات نشان میدهد مواد موجود در کاکائو، باعث بهبود فرآیند ترشح انسولین در بدن میشود و در نتیجه خطر ابتلا به دیابت را در بدن پایین میآورد.
برای کنترل و کاهش دیابت میتوانید از پودر هسته خرما نیز استفاده نمایید!
ضد سرطان
فلاوانول موجب کاهش خطر ابتلا به سرطان میشود. این ماده در میوه ها و سبزیجات یافت میشود. همچنین در کاکائو نیز به فراوانی یافت میشود.
پس خوب است که این ماده را در برنامه غذایی خود جای دهید!
کاکائو و سیستم ایمنی
کاکائو موجب افزایش سیستم ایمنی بدن میشود. تحقیقات علمی بسیاری اثر محافظتی کاکائو از حفرههای دندان و بیماریهای مرتبط با لثه را ثابت کردهاند!
اثرات منفی کاکائو چیست؟
کاکائو دارای مقدار زیادی کافئین میباشد. برای همین مصرف مقادیر زیادی از آن نیز میتواند مشکل ساز باشد!
مصرف زیاد کاکائو موجب تکرر ادرار، بیخوابی، کهیر، آلرژی، افزایش ضربان قلب ،جوش و سردرد میشود.
هم چنین ممکن است با بعضی داروهای اعصاب و داروهای قلبی تداخل داشته باشد، لذا در صورت مصرف دارو حتما در خوردن آن احتیاط کنید.