همه ی ما تاکنون نام قهوه را شنیده ایم. با اینکه قهوه در بین ایرانیان زیاد مرسوم نیست و بیشتر ایرانیان چایی را به عنوانی نوشیدنی خود انتخاب کرده و می شناسند، اما قهوه در جهان محبوبیت بیشتری دارد .
قهوه گونهی نوشیدنی است که از دانه های بو داده و آسیاب شده گیاه قهوه به دست می آید. محل تولد قهوه بومی مناطق نیمه گرمسیری آمریکا و برخی از مناطق جنوب آسیا و جنوب شرق آسیا است، اما اکنون در بیش از ۷۰ کشور کشت می شود.
انواع قهوه
قدیمی ترین نوع قهوه که هنوز هم مرغوب ترین نوع آن است، از بوته ای به نام عربیکا به دست می آید. ۷۵ درصد از کل قهوهای که در جهان کشت میشود عربیکا است. قدیمی ترین گونه قهوه عربیکا جاوه است که امروزه نامی شناخته شده می باشد. گونه دیگری از قهوه روبوستا نام دارد. میزان کافئین روبوستا دو برابر عربیکا است. روبوستا حدود ۲۵ درصد از کشت قهوه جهان را تشکیل میدهد. گونه معروف و مرغوب این بوته نیز اسپرسو میباشد.
چگونه می توان قهوه را سرو کرد؟
سرو قهوه نحوه های متفاوتی دارد. سه گونه از روش های معمول سرو قهوه به صورت زیر است:
قهوه ساده : دانه قهوه آسیاب شده به همراه آب با روش های مختلف نظیر دمکردن ،چکه ای یا به صورت سرد قابل سرو است.
قهوه اسپرسو : دانه قهوه آسیاب شده با غلظت بالا در آب جوش که دستگاه مخصوص خود را دارد.
قهوه فوری: که به صورت بسته ای قابل خرید است. پودر قهوه فوری را در آب جوش ریخته و مصرف می کنید.
خوشمزه های دیگری از قهوه
قهوه خود نوشیدنی ای خوشمزه است و ترکیب آن با یکسری از مواد نیز بسیار دلچسب است! اگر تاکنون منوی کافه ها را دیده باشید بیشتر این نوشیدنی ها در آن دیده میشود. این نوشیدنی ها عبارتند از:
شیر قهوه ،کافی میکس ،کافه لاته، کاپوچینو ،کافه ماکیاتو، قهوه دال گوناو…
فواید قهوه چیست؟
- به دلیل خاصیت نشاطبخشی قهوه، ضد افسردگی است.
- نوشیدن یک فنجان قهوه در بسیاری از مواقع سردرد را برطرف میکند.
- پژوهشهای ۹ ساله دانشمندان ژاپنی نشان میدهد مصرف منظم قهوه به دلیل دارا بودن اسید کلروژونیک، خطر ابتلاء به سرطان کبد را تا ۴۹ درصد و مصرف نامنظم قهوه میتواند خطر ابتلاء به سرطان کبد را تا ۲۹ درصد کاهش دهد.
- بوییدن دانههای قهوه میتواند باعث بازگشت اشتهای از دست رفته پس از آشپزی شود. مولکولهای قهوه با حرکات جنبشی خاص خود باعث جدا شدن مولکولهای غذا از گیرندههای بویایی بینی و بدین ترتیب باعث بازگشت اشتها میشود. این دو پژوهشگر همچنین این روش را جهت افزایش سلامتی حیوانات در موسسههای پژوهشهایی پیشنهاد کردهاند.
- مصرف مکرر قهوه در طول ماه، با کاهش خطر ابتلاء به بیماری کلانژیت (بیماری کبد) همراه است.
- قهوه حاوی پروتئینی است که دارای اثری مشابه مورفین بوده و از خاصیت ضد درد و آرامبخشی برخوردار است.
- پژوهشگران ایتالیایی با مطالعه بر روی یک هزار و ۴۰۰ بزرگسال این کشور دریافتند که عادت مصرف کم قهوه برای حفظ سلامت مغز مفید است.
- دارای خاصیت انرژی بخشی و اشتیاق آفرینی است.
- دارای نقش کمکی در چربی سوزی
- افزایش تحرکات فیزیکی
- ارزش غذایی بالا
- ضد آلزایمر
مضرات قهوه چیست؟
- مصرف قهوه برای افرادی که نارسایی کلیه دارند، به دلیل وجود درصد بالایی از پتاسیم، توصیه نمیشود و آنها میبایست،ختما تحت نظر پزشک قهوه مصرف کنند.
- سنگ کلیه: خوردن قهوه به صورت بسیار باعث دفع کلسیم از بدن و در نتیجه رسوب کردن آن در کلیهها و ایجاد سنگ کلیه میشود. بنابراین افراط در آن میتواند برای کلیهها مضر و سنگساز باشد! گرچه مبتلایان به سنگ کلیه باید خوردن قهوه را به کمتر از دو فنجان در روز کاهش دهند.
- افزایش فشار خون: قهوه باعث افزایش فشار خون میشود.
- برهمزدن سلامت خواب: قهوه سلامت خواب را برهم میزند و تا حد چشمگیری بر دستگاه عصبی مرکزی تأثیر میگذارد. بهتر است ۴ تا ۶ ساعت پیش از خواب قهوه مصرف نشود.
- نفخ و سنگینی معده: خوردن قهوه بلافاصله پس از غذا به دلیل نفخآوری معده را سنگین میکند و موجب رودل کردن میشود.
اگر می خواهید یک قهوه با کیفیت و مرغوب تهیه کنید پیشنهاد می کنیم که قهوه ترک نیلی مال را تهیه کنید و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید:)